Erdélyi Zenei Napok

A „Hagyomány hagyományozódása” Kodály, Bartók, Dohnányi, Veress, Ligeti alkotói örökségének szellemében.

Kulturális Fesztivál Kolozsváron 2017. november 14-18.
Fővédnök: Mile Lajos úr Kolozsvári Főkonzul

A Romániai Magyar Zenetársaság (RMZT) tevékenysége a kiemelkedő magyar zeneszerzőink, előadóművészeink, fiatal tehetségeink bemutatása hangversenyek, emléknapok, fesztiválok, vetélkedők, konferenciák, workshopok keretében.
1995-től jobbára egyetlen kiemelkedő nagyságra (Liszt, Bartók, Kodály, Dohnányi, Veress, Ligeti) koncentráltunk. Ilyenek voltak a Bartók Emléknapok 1995, a Kodály Emléknapok 1997, a Zsurka Péter Emléknapok 1999, a Balogh Ferenc Emléknapok 2000, a Vermesy Péter Emléknapok 2008, a Liszt Ferenc Emléknapok 2011, a Veress Sándor Emlékkoncertek 2013, a Ligeti workshopunk 2013, a Dohnányi Emléknapok 2015, és a Mozart-Bartók Emléknapok 2016-ban.

A továbbiakban egyre világosabbá vált, hogy a „Hagyomány hagyományozódása”, a tanár-tanítvány, a tradíció és a jövő, az alkotói kontinuitás szellemében célszerű bemutatni, „becsempészni” az erdélyi köztudatba ezt a szellemi, alkotói közösséget, függetlenül attól, hogy mindegyikük természetesen a saját szuverén alkotói világkarrierjét járta végig. A kortárs magyar zenetudomány és kiváló kutatási eredményei is megerősítették meggyőződésünket abban, hogy a magyar zenetörténet a „Hagyomány hagyományozódása” szemléletében értelmezhető és értelmezendő hitelesen.
Az RMZT erre a Fesztiválra a magyar zenei élet kiválóságait hívta meg-együtteseket, előadóművészeket, zenetudósokat, kutatókat- hogy megosszák velünk zenei örökségünk hihetetlen dimenzióit.

 

Bővebben a fesztiválról