Örkény-emlékest a Kolozsvári Magyar Operában

maszol, nov. 6

Örkény István születésének centenáriumát ünneplik idén világszerte, ahol magyarok élnek. A Kolozsvári Magyar Operában csütörtökön, november 8-án délután 6-tól Örkény-emlékesttel tisztelegnek az egypercesek szerzője, a magyar abszurd dráma talán legnagyobb képviselője előtt.

Az emlékestet Demény Péter író által jegyzett és Bogdán Zsolt színművész előadásában elhangzó, Örkény stílusát idéző irodalmi szöveg, “apokrif egyperces” nyitja, amelyet Demény Attila zeneszerző Örkény két egyperces novellája – aBevégezetlen ragozás és Az utolsó meggymag – nyomán készült kamaraoperája követ. Utóbbiak librettóit Visky András, illetve Lászlóffy Aladár írta.

„Hitte volna valaki a nyolcvanas évek derekán, hogy váratlan fordulat előtt áll Európa: a berlini falat ledöntik, kivégzik Ceausescut, felbomlik a Szovjetúnió… Abban az eufórikus állapotban, egy boldog jövő reményében mindenki izgatottan leste a fejleményeket, várta a nagy változást. Sokan gondolhatták, hogy Orwell, Örkény vagy maga Beckett világa végképp a múlté. Ám a kezdeti eufória ellenére homályos gyanú árnyékolta be a nagy várakozást. Egy furcsa érzés kísértett, hogy mindez egy nagyszabású színjáték, ahol a kulisszák mögött történik a szerepleosztás. Az elmúlt húsz évben lépten-nyomon, folyton-folyvást visszaköszön Orwell, Örkény vagy Beckett. Tanulságos látni, ahogy a remekművek túlélik az alkalmi konjunktúrákat.

A Parafarm (1992) Orwell, a Bevégezetlen ragozás – haláltáncjáték (2001) és Az utolsó meggymag (2007) Örkény egyperces novellái nyomán született. A Parafarm az ellopott forradalom, a Bevégezetlen ragozás a magány és leépülés, Az utolsó meggymag az utolsó négy magyar története. A három mű más-más zenei nyelven szólal meg, mégis együvé tartozik. Mindhárom történet a sikertelenségé, egyfajta végállapot, ahol már alig lehetséges az értelmes, összefüggő beszéd, helyette emlékek, indulatok bukkannak föl a mélyből. Ez a történet a veszteseké, a folyamatos kudarcé, a magányé, a rögeszméké: nagy utazás a szertefoszlott illúziók nyomában” – vallja Demény Attila a csütörtökön bemutatásra kerülő produkcióról.