Serkenj fel, kegyes nép! – Kárpát-medencei Kodály-vetélkedő

Kárpátalja, nov. 2

A Magyar Zenei Tanács Kodály születésének 125. évfordulója alkalmából vetélkedőt hirdetett a Kárpát-medence ifjúsága számára. A háromfordulós megmérettetés első részét a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében az elmúlt héten Beregszászon, a Rákóczi-főiskola dísztermében tartották.

A fiatalok már augusztus végén megkezdték a felkészülést, mégpedig a szervezők által az iskolájukba eljutatott szakkönyvek és vonatkozó zenei anyag segítségével. A témakörök felölelték Kodály életének fontos állomásait, népdalfeldolgozásait és kórusműveit. A jól szervezett, pörgő játék során sor került egyebek mellett zenei felismerésre, Kodály gyűjtötte népdalok, Kodály életútjának, munkásságának felelevenítésére.

A zsűri tagjai voltak: Csengery Adrienne operaénekes, Liszt-díjas Érdemes Művész, a Magyar Zenei Tanács elnöke, Demény Attila zeneszerző, karmester, a Romániai Magyar Zenetársaság elnöke, Magyar Kornél, a Bartók Rádió vezető szerkesztője, Kovács Sándor zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenetudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, Kovács Beáta, a Magyar Zenei Tanács munkatársa, a versenysorozat főszervezője. Az ítészek fordulónként pontozták a csapatok teljesítményét és tették közzé az eredményt.

A Beregszászon megtartott vetélkedő igen jó hangulatban zajlott, melyet Magyar Kornél és Varga Károly műsorvezetése tett még emlékezetesebbé. Az első fordulóban Kárpátaljáról az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola, Bátyú, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, a Nagyberegi Református Líceum és a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola csapatai közül a nagyberegi líceum és Bátyú jutott tovább.